Livet som innekatt

Livet som innekatt

Katter är ett livfullt och framförallt lekfullt liv som ska ha möjlighet att få vistas utomhus, inte vara fast inomhus – ja så tycker nog ganska många kattälskare att det ska vara. Men ett liv inomhus behöver inte nödvändigtvis innebära ett dåligt liv för vår fyrbenta vän.

Det finns förvisso en poäng i detta resonemang om inte ägare av innekatter ser till att lägga ned lite energi på att ordna ett meningsfullt liv till katten. I den här artikeln ska ni få några tips hur du kan ordna ett gott liv för din innekatt samt argument varför detta faktiskt kan vara att föredra.

Utekatten lever farligt

I ett alltmer urbaniserad verklighet så blir det också allt svårare att garantera säkerheten för utekatter. Den största av farorna är trafiken, alltför många katter förlorar livet av olyckor i trafiken. Sen är förstås illvilliga personer en fara, precis som hundar och slagsmål med andra katter.

Argumentet att innekatter lever ett ovärdigt liv blir alltmer tvivelaktigt att använda. Vill man ändå att katten ska få möjlighet att andas frisk luft så rekommenderar vi att du införskaffar ett katthalsband som du kan fästa ett koppel i. Sådana hittar du exempelvis på Supercat.se. Se till att du skaffar ett koppel med lite längd i löplinan så att katten kan få känna sig lite fri, springa runt och klättra i lite träd. Det fina med detta är att du själv också får lite motion genom att springa bakom katten. Att försöka gå på promenad med katten så som med en hund är dock lönlöst, det är katten som väljer vägen och du får lov att följa efter.

Snabba tips för ett kattanpassat hem

  • Håll dörrarna i bostaden öppna – katter tycker inte om stängda dörrar.
  • Ge katten mysplatser i hemmet, filtar, korgar och så vidare.
  • Låt även katten ha gömställen som den kan vara när den vill hålla sig undan en stund.
  • Skaffa möbler, exempelvis ett klös/klätterträd som ger katten möjlighet att klättra och få lite överblick.
  • Katter älskar att sitta på fönsterbrädet och spana.
  • Katter trivs generellt sett med att ha en annan katts sällskap.
  • Skaffa ett utbud av kattleksaker så kan katten alternera.

Till sist, det är inte nödvändigtvis storleken på lägenheten som avgör hur stimulerande miljön blir för katten, det är mångfalden av saker att hitta på, upptäcka och leka.