Klickerträning – Hur gör man

Klickerträning – Hur gör man

Många hundägare har hört talas om klickerträning av hundar, men långt från alla har testat. Om man på allvar vill göra ett försök då finns det en hel del att tänka på om man vill lyckas.

Det finns massvis med litteratur på ämnet att köpa på klickerforlaget.se. Kanske kan klickern bli en riktig tillgång i arbetet med din hund, det kanske kan bli en rolig inkörsport till mer hundträning i framtiden.

Klickerträningen har sin grund i Pavlovs hundar, vilket handlar om betingning. Det Pavlov gjorde var att han plingade med en klocka varje gång hunden gjorde något som han önskade, samtidigt som han plingade så gav han hunden en godis i belöning. När detta upprepas tillräckligt många gånger så förknippar hunden ljudet med belöning eftersom att ljudet hör samman med godiset. Till slut är plinget lika sort belöning som godiset. Numera används inte klockor utan klickers, så du kan träna din hund utan att ständigt mata den med godis, istället så kan du klicka.

Innan du börjar så finns det massvis med bra filmklipp på nätet eller litteratur som beskriver processen, så försök att undersöka lite i förväg. Det är en god idé att börja med klickerträning redan från tidig ålder, men det går att lära gamla hundar sitta. Inled med enkla övningar, kanske sitt på kommande är något som är enkelt att börja med. Det handlar också om att lära sig att tolka hundens språk.

Belöningen skall komma när hunden är fokuserad på dig och det ni gör, annars riskerar du att belöna andra känslostämningar än fokus. Så försök att vänta tills hunden har ögonkontakt med dig och ett avslappnat kroppsspråk. Även en hund som ligger ner kan göra detta på olika sätt och när du övat dig på att läsa av din hund så kommer du se när den ligger ner avslappnat och när den lägger sig ner men är redo att göra annat vilken sekund som helst.

Lycka till!