Katten och rengöring

Katten och rengöring

Alla kattägare vet nog hur mycket tid deras katt lägger ned på att hålla sig själv ren. För den som inte tagit tiden med ett stopp ur kan vi berätta att man räknar med nästan hälften av sin vakna tid. 

Den som har känt en katt slicka ens hand har nog anmärkt på att den känns nästan som sandpapper. Detta beror på att kattens tunga är täckt av små utväxter kallade papiller. Dessa fångar inte bara upp damm och annat skräp utan drar även bort lösa hårstrån.

När tungan inte räcker till börjar katten använda tänderna. Framtänderna kan hjälpa till att reda ut tovor ur pälsen och ta bort små saker som ligger djupare in i pälsen än tungan kommer åt. De biter också på sina egna klor med baktänderna för att få bort gamla lager från klorna.

För huvudet finns det ju bara så mycket katten faktiskt kan kan komma åt med sin tunga. Vilket är varför man ofta kan se katten slicka insidan av framtassarna och dra dem längst huvudet.

Renlighet är en väldigt stor del av allt detta men det hjälper även till att hålla pälsen i gott skick så den värmer och håller borta fukt. Katter kan också hjälpa rengöra varandra på områden de inte kommer åt så lätt och är därmed kopplat till vänskap.

Det är faktiskt även ett sätt för katter att reducera stress och något man kan se katter göra efter ett fall eller liknande. En katt som är väldigt stressad under längre tid kan dock böja rengöra sig själv för mycket i ett försök att må bättre och därmed orsaka skador på pälsen.

Katter kan dock inte alltid rengöra sig själv från allt. Skulle de komma i kontakt med en vätska eller liknande som de inte borde slicka i sig är det bättre att försöka tvätta katten själv först för av avlägsna så mycket som möjligt. Det finns speciella rengöringsmedel man kan köpa just för katter som kan hjälpa i sådana situationer.