Kan hundar och katter bo tillsammans?

Kan hundar och katter bo tillsammans?

Det är, en gång för alla, dags att genomskåda myten bakom ordspråket “som hund och katt”, som används när två parter inte alls kommer överens. Visst är det allmänt känt att just hundar och katter inte alltid trivs i varandras sällskap. Men att dessa två djur skulle vara ”naturliga dödsfiender” kommer främst från människans fantasi. Det finns nämligen gott om exempel på katter och hundar som uppskattar varandra.

Okej, visst kan det uppkomma svårigheter om man har både en hund och en katt. Visst kan det uppstå små fejder. Men det har inte med de specifika arterna att göra, utan mer med att en nykommen medlem till familjen gör anspråk på vad som förut tillhörde ett annat husdjur. Bäst är därför om både hunden och katten kommer till huset i en ung ålder. Om de växer upp tillsammans, blir de en naturlig del av varandras liv.

Det finns en del tillbehör som underlättar livet i ett hus med både en katt och en hund. En valphage är en bra hjälpreda när man ska få husdjuren att vänja sig vid varandra. Den hjälper dig nämligen skingra de två lekfulla djuren, när detta är nödvändigt. Du kan låta din hund ”kyla ner sig” i valphagen om han eller hon vägrar låta bli katten. Att tillfälligt stänga in sin hund ska inte betraktas som ett straff. Gör insidan så mysig och bekväm som möjligt. Då kommer hunden att njuta av vilostunden!

Till skillnad från en hund, generellt talat, är det viktigt för en katt att kunna glida undan och vara för sig själv. Om du har en hund som ständigt nosar efter den, kommer stress att uppstå. Se därför till att det finns naturliga avgränsningar, där hunden helst inte kommer in.

Det sägs vara lämpligt att införskaffa katten först. Katter behöver mer tid att vänja sig och känna sig bekväma i ett hem än hundar. När du senare introducerar hunden, bör detta göras med försiktighet. Katter är måna om sitt privata utrymme och det är därför inte ovanligt att hundar får smaka på en kloförsedd tass.