Innan katten kommer hem

Innan katten kommer hem

Är det snart dags att hämta hem en liten kattunge eller kanske en katt från djurhemmet? Se till att göra dessa saker innan katten kommer till sitt nya hem. 

Alla saker

Ställ alla saker där de ska vara. Placera ut kattlådorna, matskålen och eventuella klösbrädor och bäddar. Om katten vänjer sig vid att få äta vid en plats kan den tycka det är jobbigt och stressande när ni börjar flytta runt skålen eller sängen.

Se till att katten har platser där den kan få vara i fred och ha utsikt. Om du ger dem en utsiktsplats är risken mindre att de kommer att vilja sitta precis där dina krukor står.

Prata med barnen

Har ni mindre barn i familjen kan ni behöva prata om hur de ska agera när katten kommer hem. Barnen kan gärna bli väldigt ivriga och vilja klappa och bära katten. Men ge katten tid att vänja sig vid sin omgivning innan ni börja bära runt på honom eller henne. Berätta också för barnen att katten ska få vara ifred när den äter och sover. Det är också viktigt att veta hur man klappar en katt och att man inte sliter eller drar i den.

Hantering

Efter katten har vant sig vid er måste man börja vänja den vid hantering. Ta det lugnt i början och belöna med mycket smek och kattgodis. Lek  med kattens tassar och belöna varje gång den låter dig göra det. Då kommer det vara lättare att klippa klorna, vilket ni behöver göra ungefär varannan vecka. Se också till att vänja den vid att du öppnar munnen på den och rör tänderna. Man måste borsta av en katts tänder då och då, så de inte får tandsten och så man ser om några tänder har skadats eller saknas.