Din katts hälsa

Din katts hälsa

Alla kattägare vill det bästa för sin lilla vän, och det finns områden det är bra att ha information om när det gäller just kattens hälsa.

Vaccination

Alla katter bör vaccineras mot vissa sjukdomar, som till exempel kattpest och rabies. Dessa vaccinationer brukar man ge katten när den är 6-16 veckor gammal.

Kastrering

Detta bör utföras på både han- och honkatter om man vill undvika oönskad revirmarkering och oroligt beteende, har man honkatt är det speciellt viktigt om man inte är villig att ta hand om och husera en hel del kattungar.

Fästingar

Det är främst katter i Götaland, Svealand och i vissa områden längst Norrlandskusten som blir utsatta för fästingar. De trivs bäst i tät undervegetation med mycket skugga och hög luftfuktighet. Fästingar kan bära en rad olika sjukdomar och vissa är riktigt allvarliga. Bor man därför i någon av dessa områden är det bäst att regelbundet söka genom sin katts päls och plocka bort alla fästingar så snart som möjligt. I förebyggande syfte kan man även använda sig av ett fästingshalsband, som går att köpa på Swecat, dessa innehåller oljor som doftar citron, något fästingar finner mycket otrevligt. De kan hålla upp till tre månader.

Mask

En av de vanligaste problemen katter får är mask. De två vanligaste för svenska katter är spolmask och bandmast. Spolmask smittar katter via infekterade bytesdjur, men även genom andra katters avföring. Kattungar blir också smittade om mannan är infekterar och diar dem. Bandmask smittar bara katter genom att katten äter ett infekterat djur. Man bör inte avmaska katten i onödan, detta kan leda till att maskarna blir resistenta mot avmaskningsmedlet.

Andra sjukdomar

Vill man ha ytterligare information om sjukdomar som kan drabba katter, vilka symptomen är och eventuella behandlingar, finns det bra information på sidan kattsjukdomar.se.