Cykla med din hund

Cykla med din hund

Att ge sig ut på cykel med sin hund är inget man gör under valptiden, det rekommenderas att man väntar tills hunden fått växa klart. Först vid 18 månaders ålder sägs det att man kan börja ge sig ut med sin hund och cykel.

För det första så gäller det att du har en cykel som du kan använda. kanske är det så att din gamla börjar ha gjort sitt och det är inte säkert att ge sig ut på den gamla velocipeden. Ta en titt runt på nätet om du hittar någon som passar dig. När du hittat en cykel som du tycker om och köpt så är det till att börja träna hunden för att ge sig ut på sin första cykeltur. Det är en fördel att börja där det inte är så mycket trafik.

Det bästa du kan göra är att skaffa en springer som kopplas till din cykel och sedan kopplar du hunden till springern. Du ska alltid ha hunden på din högra sida så den inte kan ge sig ut i trafiken. Du kan börja med att styra din cykel med hunden kopplad för att den ska vänja sig med allt som har med cykeln att göra. Tänk också på att inte köra för hårt första gångerna och vilken typ av underlag som hunden ska springa på.

Ett bra tips är att låta hunden få göra ifrån sig innan ni ger er ut på cykelturerna. Det kan bli jobbigt för både dig och hunden om behoven börja tränga på efter ett tags springande. Låt hunden få vila emellanåt och så även du. Stressa inte upp utan försök att ta det så lugnt som möjligt. Hunden känner lätt av om du är stressad.